Violity - интернет аукцион для коллекционеров

Violity - интернет аукцион для коллекционеров

Стан монети (Якість карбування)

Стан монети

Полірована монета.

Помилкова думка , що "полірована"-це стан монети . Насправді , монета карбується за особливою технологією - полірованим штемпелем з полірованої ж заготівлі , двічі б'ючи прецизійно точно штемпелями по заготівлі монети . Спеціальна обробка робочих штемпелів полягає в тому , що після видавлювання в них заглиблень з допомогою маточників штемпелі труять кислотою для додання поверхні "шорсткості", а їх торцеві поверхні потім полірують "до дзеркала". Спеціальна обробка монетних гуртків до карбування полягає в поліровці обох сторін також "до дзеркала". А карбуванням в два удари досягається повне заповнення всіх внутрішніх порожнин штемпеля металом монетного кружка, в результаті чого викарбувана монета і набуває остаточного вигляду : матова поверхня у всіх опуклих частин зображення , дзеркальна поверхня по всьому полю монети, повна відсутність "непрочеканов" зображення , сполучення канта з полем монети строго під прямим кутом і т. п. Як правило , має дзеркальне поле і матовий рельєф .

В процесі виготовлення кожна монета індивідуально (руками в рукавичках х/б ) упаковується в капсулу або інше пристосування , призначення якого - захист монети від механічних пошкоджень при транспортуванні і зберіганні . На полі монети можливі подряпини , що з'явилися при безграмотному користуванні неї - наприклад , при рушанні руками або при протиранні жорсткою тканиною . Такі монети позначаються Пруф - і оцінюються в половину ціни відмінною . Виняток -поліровані монети з дефектами , випущені до 1930 року . У цьому випадку до оцінки монети слід підходити менш жорстко . Слід відрізняти від діамант - анциркулейтед . Монети карбовані за цією технологією призначені , як правило , тільки для колекціонерів і в рідкісних випадках мають донативную функцію - тобто для подарунків делегаціям , відвідав мондвор , глав урядів , монархам і т. д. В Імператорській Росії визначення було таке "Чеканенная полірованим штемпелем і має дзеркальну поверхню".Можливі варіанти - реверспруф і маттепруф. Реверспруф - матове поле і дзеркальне зображення. Маттепруф - вся монета матова .

Нижче наведені визначення якостей монет , спочатку не призначалися для колекціонерів . У разі , якщо сторони монет мають різну якість , то загальний стан монет оцінюється найгіршою стороні . І , в будь-якому випадку , враховується також і стан гурта.

Не була в обігу.

Зберігся первісний блиск монети в тому вигляді , в якому вона вийшла з карбування . Монета зовсім не зворушена . Не має ніяких видимих механічних пошкоджень . Визначається термінами "анциркулейтед" та "діамант-анциркулейтед". У другому випадку це монета , спочатку викарбувана для колекціонерів.

Відмінне.

Те ж що і "Не була в обігу" , але без первісного блиску . Механічних пошкоджень не має

Дуже хороше.

Монета не має карбованого блиску або має його залишки . Механічних пошкоджень немає або їх мало - наприклад , потертості на опуклих місцях рельєфу.

Хороше.

Монета потерта , але всі написи та зображення добре збереглися.

Погане.

Монета сильно потерта . Зображення проглядаються , але погано . Текст і дати видно.

Дуже погане.

Монета дуже сильно потерта . Має множинні механічні пошкодження . Можливо - отвір . Монети в цьому стані розглядаються тільки якщо мова йде про дуже рідкісною монеті .В іншому випадку рекомендується віддати дітям.

Монети України, Вартість монет України, Монети СССР ціни, Монети НБУ, Монети продати, Монети Ціни, Каталог монет України, Каталог монет України завантажити, Ціни на монети України, Продати монети, Обігові монети України, Розмінні монети України, Юбілейні монети України, Каталог монет СССР, Нумізматика, Асоціація нумізматів та коллекціонерів України, Каталог банкнот, Набори монет України, Ордена СССР, Нагороди СССР, жетони НБУ, Банкноти України, Банкноти СССР, Доллари США, гривня, рубль, реверс, аверс, сувеніри НБУ, антикваріат, Інвестиційні монети