Violity - интернет аукцион для коллекционеров

Violity - интернет аукцион для коллекционеров

Як «подвійний орел» 1933 року став найдорожчою монетою в світі? Перерваний політ

Для недосвідчених в нумізматиці людей цінність монети, в першу чергу, визначається її віком. У дійсності все набагато складніше. Чим пояснити, що найдорожчою монетою в історії людства сьогодні є «подвійний орел» 1933 року карбування – золота монета номіналом 20 доларів США?

За твердженням колекціонерів «подвійний орел» зразка 1907 року дизайну Огастаса Сент-Годенса – не просто витвір мистецтва, а справжній шедевр. Але чому ж все-таки, з багатьох тисяч монет, викарбуваних американським казначейством, найдорожчою визнана одна єдина, яку, строго кажучи, навіть до грошей можна віднести з великою натяжкою?

Золоті гроші з'явилися в США в середині XIX століття. У той час золота в США вистачало, і повновагий долар швидко став еталоном стабільності. На вимогу конгресу на всіх американських золотих чеканилося зображення орла. Першою побачила світ монета номіналом 10 доларів, яку «орлом» і прозвали.

Місячним доходом в десять доларів в ті роки міг похвалитися далеко не кожен американець. Більш дрібні монети, номіналом 5 і 2,5 долара отримали найменування, відповідно, підлога і чверть «орла». Природно, випущений в обіг в 1850 році двадцатидолларовик назвали «подвійним орлом».

Золоті «орли» літали по Америці до 1933 року. З часом, із-за інфляції та економічних труднощів, їх політ довелося перервати. Більшість населення практично припинило використання дорогих монет як засобу обігу, американці збирали золото «про запас», купуючи важкі жовті кружечки значно дорожче номіналу.

У 1933 році президент Франклін Рузвельт видав історичний указ №6102, фактично поставивши золоті гроші поза законом. Їх належало в обов'язковому порядку обміняти за номіналом на паперові банкноти або не золоті монети, накопичення і володіння золотими «орлами» всіх номіналів було оголошено злочином, карающимся великим штрафом і навіть ув'язненням на термін до 10 років.

Указ з'явився досить раптово, вносячи сум'яття в планову і неспішну роботу казначейства з карбування золотих монет. В 33-му їх встигли наштампувати 40 тисяч штук, але в обіг так і не випустили. Непотрібні більше нікому тисячі «подвійних орлів» вирішили переплавити в злитки, що і зробили з оформленням необхідних документів.

Як з'ясувалося пізніше, в казначействі знайшовся чиновник, який не погодився з думкою президента і безпосередніх начальників. Головному касирові монетного двору Джорджу Маккану прийшла в голову пророча думка, що невдалий тираж в майбутньому зможе принести неабияке багатство, якщо зберегти від знищення обмежена кількість монет. Задумка вдалася, і кілька «подвійних орлів» безслідно зникли.

Принаймні, так здавалося на перших порах злочинця і його спільників. Як незабаром з'ясувалося – всього лише здавалося. Напевно у величезній країні думка приховати золоті в обхід президентського указу прийшла не в одну «світлу голову». Спецслужби, мобілізовані урядом, «рили землю» у прагненні виявити зловмисників, намірилися «в'їхати в рай на чужому горбі». За сім наступних років пильні «американські чекісти» – агенти ФБР вистежили, знайшли та вилучили майже всі монети, вкрадені Макканом.

 

Монети України, Вартість монет України, Монети СССР ціни, Монети НБУ, Монети продати, Монети Ціни, Каталог монет України, Каталог монет України завантажити, Ціни на монети України, Продати монети, Обігові монети України, Розмінні монети України, Юбілейні монети України, Каталог монет СССР, Нумізматика, Асоціація нумізматів та коллекціонерів України, Каталог банкнот, Набори монет України, Ордена СССР, Нагороди СССР, жетони НБУ, Банкноти України, Банкноти СССР, Доллари США, гривня, рубль, реверс, аверс, сувеніри НБУ, антикваріат, Інвестиційні монети