Violity - интернет аукцион для коллекционеров

Violity - интернет аукцион для коллекционеров

Новодельные монети. Фальшивка, яка заслуговує уваги.

Монети Царської Россії

Нумізматика в сучасному світі – одне з найпоширеніших захоплень, якому піддаються люди різних віків, професій і станів. Але різноманітність монет настільки велике, що кожен підбирає для себе певну категорію колекціонування, наприклад, тільки ювілейні монети або відповідні якогось історичного періоду. Хтось збирає монети певного номіналу або погодовку за царям, а деякі воліють новотвори, тобто заново зроблені монети, викарбувані по прототипу вже існуючих грошей.

Деякі вважають їх підробками, але це не зовсім так, оскільки виготовляються вони легально на державних монетних дворах. Ці монети карбувалися спеціально для колекціонування або для поповнення державних музейних колекцій. Причому поряд з оригінальними примірниками новоділи високо цінуються колекціонерами, особливо ті зразки, які виготовляють справжніми, а не заново зробленими штемпелями. Справжніми фальшивками вважаються монети, зроблені в наш час для обману колекціонерів, погано розбираються в нумізматиці.

Умовно новоділи можна поділити на дві групи: абсолютно відповідні оригінальним монет і з навмисно зробленими відмінними елементами, які вносилися спеціально для відмінності новосправи від оригіналу. Найвідомішою монетою першої групи вважається знаменитий «Гангут» – пам'ятний рубль, випущений в 1914 році в честь гангутского битви 1714 року і приурочений до двохсотріччя перемоги російського флоту над шведами. З другої категорії найбільш популярний золотий «Сіяч», який стали випускати в 70-80-х роках в СРСР в якості сувенірів, але вже з іншою датою карбування.

В історії бували випадки, коли оригінальні монети будь-якого тиражу не дійшли до наших днів, тому новоділи зроблені за зразком втраченої монети мають велике історичне значення і високо цінуються серед колекціонерів. Таким прикладом служать російські срібні двухрублевики, випущені в 1722 і 1726 роках і срібний рубль 1827 року. Велика різноманітність монет можна побачити в розділі «Нумізматика» популярного інтернет-аукціону Виолити, тут знайдуться монети різних періодів і типів, новодельные монети так само деколи зустрічаються.Поряд з оригіналами вони займають гідне місце в колекціях нумізматів.

Відрізнити новодельную монету від оригіналу досить складно, а іноді це важко зробити навіть досвідченим нумізматам. Однак є характерні особливості, які відразу видають новодел. Це, насамперед, монетний малюнок, який в будь-якому випадку відрізняється при карбуванні знову виготовленими штемпелями. Інша ознака – застосування у виготовленні монети різних наборів штемпелів, їх ще називають «фантастичні» новоділи. Відмінне від оригіналу гуртове оформлення або його відсутність безпомилково видає новодельную монету.

Ваговий контроль при виробництві новинок не мав особливого значення, тоді як оригінали карбувалися під найсуворішим дотриманням відповідності ваги монети еталону, тому маса новосправи також може відрізнятися. Для виготовлення новодельных монет часто брався метал, який на той момент був в наявності, тому проба новосправи також може відрізнятися від оригіналу. І останній критерій – це зайве добра збереженість новосправи, яка свідчить про те, що він був випущений пізніше терміну випуску оригіналу.

Починаючи з XVIII століття і до наших днів, в Росії і Європі проводилося досить багато новодельных монет. Їх то забороняли, то починали їх виробництво знову. Зараз новодел такий повноцінний об'єкт колекціонування, як і справжні старовинні монети. Нумізмати зважаючи на те, що монетних оригіналів на всіх не вистачає, колекціонують новоділи поряд з оригіналами, а іноді тільки новодельные монети. Ще одна причина колекціонування новинок – це їх більш низька вартість у порівнянні з оригіналами, тому кожен вибирає для себе збирання по душі і по фінансам.

Монети України, Вартість монет України, Монети СССР ціни, Монети НБУ, Монети продати, Монети Ціни, Каталог монет України, Каталог монет України завантажити, Ціни на монети України, Продати монети, Обігові монети України, Розмінні монети України, Юбілейні монети України, Каталог монет СССР, Нумізматика, Асоціація нумізматів та коллекціонерів України, Каталог банкнот, Набори монет України, Ордена СССР, Нагороди СССР, жетони НБУ, Банкноти України, Банкноти СССР, Доллари США, гривня, рубль, реверс, аверс, сувеніри НБУ, антикваріат, Інвестиційні монети